Erasmus + projekto „ My job in a clip“ dalyviai iš Nell –Breuning profesinės kolegijos Vokietijoje kartu su grupe mūsų centro mokinių bei mokytojų dalyvavo edukacijoje „Vėjo spalva – žalia“.
Projekto dalyviai buvo supažindinami su atsinaujinančiais energetikos šaltiniais, tai vėjo ir Saulės energija. Trūkstant energijos išteklių ir siekiant sumažinti neigiamą energijos gamybos poveikį gamtai, tokį, kaip šiltnamio efektas, vis plačiau pradedamos naudoti energiją taupančios technologijos, bei kitos energijos rūšys – vėjo energija, Saulės energija ir t.t. Projekto dalyviai susipažino su jėgainėmis, šiuo metu aprūpinančiomis šalį elektros energija bei su Tauragės rajone esančiomis vėjo jėgainėmis, patys konstravo vėjo jėgainių modelius ir bandė išgauti elektros energiją, virtualioje erdvėje keliavo vėjo jėgainių vidinėmis erdvėmis ir grožėjosi iš aukščio atsiveriančia panorama. Po to vyko į vėjo jėgainių parką, susipažino su pačia seniausia 18 metų vėjo jėgaine, kurios aukštis iki generatoriaus 80 metrų, o propelerių ilgis – 40 metrų. Mokiniai sužinojo, koks vėjo jėgainės tarnavimo laikas, per kiek laiko atsiperka sąnaudos, kokiais atvejais vėjo jėgainės būna stabdomos, kas įtakoja elektros energijos kainą, kokia vėjo jėgainės ateitis jai atitarnavus. Buvo surengta mini viktorina, o mokiniai, teisingai atsakę į klausimus, apdovanoti prizais.
Edukacijos pabaigoje projekto dalyviai aplankė bebaigiantį suirti Kreivėnų vėjo malūną, pastatytą 20 amžiaus pradžioje. Atitarnavęs Kreivėnų vėjo malūnas bei netoliese stovinti vėjo jėgainė tarsi simbolizuoja energetikos praeitį ir ateitį.

Karjeros specialistė Rimutė Bandzinienė